Založ si blog

Ako sa dostať k iPhone 4 alebo k iPad-u?

Tento komentar vznikol na zaklade bludov, ktore som cital v roznych diskusiach. Preto ja sa nebudem odvolavat na nejake „zdroje“, ale skor sa sustredim na osobne skusenosti.

iPad

Apple pred nejakym casom predstavil hybridne zariadenie iPad, ktory vlastne nie je ani mobil a ani notebook. Je to proste iPad – iPhone s velkym displejom. Zaujimavy kusok, ale ja osobne nejake uplatnenie nevidim.

Kedze dopyt je vyssi ako ponuka, Apple jednoducho nestaci dodavat zakaznikom toto zariadenie. Podla ATD sa vyrobi kazde 3 sekundy jeden iPad a ten je hned predany. Samozrejme, su to statistiky a nikto realne nikoho nestopuje. Podla odhadov, ak sa US trh nasyti, postupne si najde masovejsiu cestu aj do starej Europy. Ak ste vsak velmi nedockavi, tak vycestujte do USA a kupte si ho priamo v Apple Store ( odporucam ten v NYC). Ak vsak mate viac financii, alebo ste nedockavi, jednoducho navstivne e-shopy ako je Alza.sk alebo Mall.cz. Tam ich v ponuke maju, i ked je ceny vyssia o 20% oproti cene, za aku by ste ho kupili v US.

Co sa tyka iPad-u 3G ( to je taky, kde sa vklada SIM karta kvoli datam), tak s tym su mierne problemy aj vo vyssie spominanych e-shopoch. I ked sa k nemu dostanete, potrebujete micro SIM. To je SIM-ka, ktora je o poznanie mensia od tej klasickej, co mate v mobile. Na internete vsak existuju navody, ako si tu kartu „vyrobit“ aj doma. Na vlastne riziko samozrejme.

Linky tu uvadzat nebudem, spytajte sa na to pana Google-a 🙂

iPhone 4

Tak, na tento kus HW caka asi najviac nadsencov. Situacia okolo iPhone je ina ako okolo iPadu. Uz len preto, ze Apple zvolil inu strategiu vyroby tohoto HW, vela zakaznikov, ktori maju starsie verzie ( 2G, 3G, 3GS) su este viazani svojimi mobilnymi operatormi, dopyt sice bude enormny, ale problemy ako v pripade iPad-u necakajte.

Ako sa dostat k iPhone 4? No, ak ste totalne „horny“ , tak Vam neostava nic ine, ako vycestovat do USA a kupit si ho priamo tam – v Apple Store, AT&T alebo BestBuy retazcoch. Nezabudajte vsak, ze bude blokovany na AT&T operatora. Takze si s nim oficialne a legalne ani nezavolate na SK, iba ak s roamingom, co by bola asi financna samovrazda.

Neoficialne informacie tvrdia, ze rozne „skupinky“ uz maju pripravene uplne vsetko k tomu, aby si ho v den zaciatku predaja kupili a vyskusali svoje „hacky“, ktore si uz pripravili s Gold vydanim iOS4. Takze pockat den/dva po zahajeni a myslim, ze neoficialny zasah do firmware Vam otvori dvere k vyuzivaniu aj na SVK.

Zaruka. To je kapitola sama o sebe. V US plati 1 rocna zaruka, ako aj global warranty, co je vlastne svetova zaruka. U nas je zaruka 2 roky aj to len pre FO a pre tovar, kupeny na Slovensku. Takze s tymto rizikom je potrebne ratat. Samozrejme aj v tomto pripade plati podobny problem co sa tyka SIM karty, ako v pripade iPad-u.

Pre tych ostatnych , ktori maju pred sebou prazdniny – kupanie, voda, surfing, baby a parties – pockajte do septembra, kde by sa mal zacat predavat aj na SVK. Samozrejme u operatorov T-Mobile a Orange.

Ked si zratate rizika kupy tychto masieniek v USA a na SVK, sami sa rozhodnite, co je pre Vas lepsie.

Ja osobne na iPhone 4 pockam, kym bude na SVK. Je to pomerne draha „hracka“ a zaruka je podla mna potrebna, kedze aj rychla vyroba nesie so sebou rizika kvality ( jedna varka 3GS bola vyslovene chybna).

Ako usetrit?

No, toto bude asi zaujimava cast pre niektorych z Vas. Niektori uz o tom viete, preto to ziadna novinka pre Vas nebude.

Postup je jednoduchy:

1) vyberte si HW od Apple, ktory chcete

2) chodte na www.apple.at a zistite si cenu bez DPH

3) kontaktujte nejaky Apple reseller shop vo Viedni ( jeden je aj na Mariahilfegasse)

4) objednajte tovar ako firma zo Slovenska v Rakusku

5) Zaplatite prevodom na ucet predajcu cenu bez DPH

6) Osobne si ho pridete vyzdvihnut, podpisete FA

7) novy Apple HW je Vas za cenu – DPH

Samozrejme, zalezi od toho,ci firma, na ktoru kupujete je alebo nie je platcom DPH.

To je vsetko, idem sa kupat…

Toto musí skončiť!

14.06.2010

Vždy ma dokáže zaraziť, ako štátny úradník, ktorý je platený z našich daní, dokáže sprotiviť bežnému človeku deň. Absolútna ignorácia stránkových hodín, nerešpektovanie predpisov, arogancia a slovná agresivita. Títo „zamestnanci“ štátu by si mali uvedomiť, že sú platení aj z našich daní. A je to jedno, či sa jedná o úradníka, tajomníka, ministra [...]

Žiadam zmenu! Okamžite!

13.06.2010

Žiadam NR SR, aby upravila zákon o tom, aby policajti nemohli pri pokutovaní vyberať hotovosť! Nech vypisujú šeky ako v zahraničí ( alebo majú terminály na karty) . Policajt nemá čo narábať s hotovosťou! Akonáhla policajt príjme akúkoľvek hotovosť, bude to označené ako korupcia!

V mozgu hiphopera

08.06.2010

Rytmus je Pan. Rytmus je ten on to vi. Rytmus je hrdina, Rytmus je vzor. Rytmus je Kral, Rytmus je chlap. Rytmus poví tam a šetci idú tam. Rytmus poví „si kokot“ a kokot odpovie: „som kokot“ Rytmus pozná život a zlobu. Rytmus pozná odpovede na otázky, ktoré nikto nedáva, ‚bo sa bojí… Rytmus ví šecko, chápeš? Rytmus je Pán, Rytmus je Boh, Rytmus [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

jozefism

Pohlad jedneho paru oci na svete okolo

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 13686x
Priemerná čítanosť článkov: 1711x

Autor blogu

Archív

Odkazy